Hur åtgärdar du fukt i garaget

Hem > Har du ett fuktigt garage?

 

Hur åtgärdar du fukt i garaget?

I Sverige är fukt i garage ett vanligt problem. Garaget känns ofta kallt och ruggigt och många väljer att höja värmen. Det är dock luftfuktigheten som spökar i de allra flesta fall. I denna artikel går vi igenom hur fukt i garaget uppstår och presenterar en åtgärd som fungerar.

Hur uppstår fukt i garaget?

Kollar vi närmare på orsaken till fukt är det inte så konstigt att det uppstår just i garaget. I garaget är det ofta ett rätt så kallt klimat, framförallt under de kyligare årstiderna. Isoleringen är inte alltid på topp och glipor uppstår där det inte är helt tätt. Kall luft kan strömmar in via fönster, garageportar och dörrar.

När vi sedan kör in vår uppvärmda bil i det kalla garaget kommer varm luft att komma i kontakt med kalla ytor. Det leder till att luften kondenseras. I och med ”krocken” mellan varm och kall luft bildas ett fuktigt klimat i garaget. Vill du lära dig mer om fukt? Då kan du läsa en informativ sammanställning från Nordtec om luftfuktighet samt hur du kan mäta luftfuktigheten.

Vilka problem kan uppstå?

Mögel

En fuktig miljö är en perfekt miljö för bland annat mögel och andra mikroorganismer, vilket i många fall leder till angrepp. Är luftfuktigheten över 75 % trivs dessa organismer bra. Svamparna kan angripa virke (exempelvis väggar och tak) i garaget vilket gör att materialet till slut ruttnar.

Vi människor kan få i oss mögel i inandningsluften vilket kan leda till luftrörsbesvär, trötthet, huvudvärk och hosta. Du kan också drabbas av mögelallergi. Om du vill läsa mer om denna allergi har Astma- & Allergilinjen har skrivit en sida som heter ”Har du mögelallergi?”.

Rost

Rost trivs bra i en fuktig miljö. För att undvika rost är det bra om den relativa fuktigheten understiger 50 %. Har du en luftfuktighet över det värdet ökar risken för rost i garaget. Många tänker på bilen i första hand. De allra flesta bilar har ett bra rostskydd men äldre bilar löper större risk för rostangrepp.

För dig som använder garaget som förvaringsutrymme kan rostangrepp bli en dyr historia. Även cyklar, verktyg, utemöbler, takboxar och andra saker gjorda av stål löper risk att rosta. Om du redan blivit drabbad av rost kan du läsa artikeln ”Så tar du bort rost”.

Går det att åtgärda ett fuktigt garage?

Javisst är det möjligt! Det finns inga lösningar som löser problemet över en natt, men på lite längre sikt går det absolut att komma tillrätta med fukten. Att enbart inrikta sig på isoleringen är vanskligt då ”grundtemperaturen” ändå är för kall.

Om du bara skulle installera värmekällor (exempelvis element, fläktar, luftvärmare med mera) löper du stor risk att värmen trots det hittar vägar ut ur garaget. Vi vill istället slå ett slag för en avfuktare till garaget.

Köpa fuktmätare

Att köpa eller hyra en fuktmätare kan vara ett viktigt steg mot att upprätthålla ett hälsosamt och säkert hem. Dessa instrument mäter fukt i olika material, vilket hjälper till att identifiera potentiella problemområden innan större skador uppstår. Med en fuktmätare kan du förebygga allt från strukturella skador till hälsoproblem orsakade av mögel och fukt. Förståelse för hur en fuktmätare fungerar, hur man tolkar dess värden och hur man underhåller den, är avgörande för att dra full nytta av denna teknik. 

Vilka är vi?

Vi på Avfuktningsforum vill bidra med kunskap och inspiration till dig som strävar efter ett välfungerande och fräscht hem. Hos oss kan du läsa mer om förebyggande arbete och vad som är bra att tänka på om problem uppstår.