Avfuktare

Hem > Avfuktare

Avfuktare för att undvika mögel och fukt

En avfuktare är en viktig enhet för att hålla inomhusluften torr och fri från överflödig fukt. Genom att minska luftfuktigheten i ditt hem kan du förhindra uppkomsten av mögel och andra fuktrelaterade problem som kan skada ditt hem. Mögel trivs i fuktiga miljöer och kan börja växa när luftfuktigheten överstiger 60%, en avfuktare sänker luftfuktigheten och skapar en ogynnsam miljö för mögel att växa i. 

För mycket fukt kan skada byggnaden genom att orsaka röta i trä och andra byggnadsmaterial. Att hålla luftfuktigheten på en jämn och bra nivå hjälper till att bevara byggnaden. Nedan följer information om olika sorters avfuktare och deras olika användningsområden. 

Olika typer av avfuktare

Det finns avfuktare som passar för flera olika ändamål och utrymmen, de finns alternativ för inomhusmiljö då fuktiga miljöer kan främja tillväxt av dammkvalster och bakterier. Om tillväxten blir för stor kan det påverka luftkvaliteten negativt och orsaka allergier eller andra hälsoproblem. Du kan läsa mer om ohälsosam luftfuktighet hos Folkhälsomyndigheten

För torkrum

Torkrumsavfuktare är speciellt utformade för att snabbt och effektivt ta bort fukt från kläder som hänger på tork, kläderna torkas effektivt och håller energiförbrukningen låg. Avfuktare för torkrum och tvättstugor är kraftfulla och kan hantera den höga luftfuktigheten som uppstår när våta tyger torkas inomhus. En avfuktare funkar genom att fuktig luft sugs in och passerar genom ett kylbatteri där vatten kondenseras och leds ner i golvbrunnen. Sen kommer den torra luften med hjälp av en fläkt att värmas upp för att blåsas ut i torkrummet. 

Finns att köpa hos återförsäljare som: 

Stenlunds Professional

Hos Stenlunds hittar du ett brett utbud av avfuktare för torkrum i olika prisklasser. De har stor erfarenhet av avfuktare för gemensamma och privata tvättstugor och kan hjälpa dig med allt från beställning, installation och reparationer. 

För garage och källare

Avfuktare för garage, krypgrund och källare är byggda för att fungera i kalla och ofta fuktiga miljöer. Dessa varianter av avfuktare har hög kapacitet och är effektiva även vid lägre temperaturer. De flesta avfuktare för garage och källare är utrustade med hygrostater och termostater som håller koll på luftfuktigheten och temperaturen i rummet. När den inställda luftfuktighetsnivån uppnås, stänger avfuktaren automatiskt av eller sänker intensiteten för att spara energi. När fuktigheten stiger igen, startar avfuktaren automatiskt.

Finns att köpa hos flera återförsäljare som:

NetOnNet

Hos NetOnNet finns avfuktare för krypgrund, källare och garage med upp till tio års garanti. Välj på flera olika varianter som kan avfukta ytor så stora som 140 m². 

Luftavfuktare utan el

Det finns flera små, smarta luftavfuktare som funkar utan el och istället använder sig av absorberande material som silikagel eller kalciumklorid för att dra till sig fukt från luften när den passerar genom materialet. Det är viktigt att du byter ut det absorberande materialet när fuktslukaren är full. De flesta återförsäljare erbjuder refillpåsar som byts ut 1–3 gånger i månaden. Perfekta för mindre utrymmen eller rum utan el som båten, sommarstugan eller i garderoben.  

Finns att köpa på butiker för hem och fritid som Clas Ohlson

Vanliga frågor och svar

Har du problem med fukt och mögel kan en avfuktare vara lösningen, men det uppstår ofta en del frågor inför köp. Här har vi besvarat de vanligaste för att hjälpa dig att kunna ta ett bra beslut. 

Hur ofta behöver jag tömma på vatten?

Oftast behöver du tömma en avfuktare med en tank på 1–2 liter dagligen om den stor i ett väldigt fuktigt utrymme. Köper du en med större tank räcker det att tömma den någon gång i veckan, många moderna avfuktare har en automatisk avstängningsfunktion när tanken är full.

Hur stor avfuktare behöver jag för mitt rum?

För ett medelstort rum på cirka 20–30 kvadratmeter rekommenderas en avfuktare med en kapacitet på 10–20 liter per dag. Storleken du behöver beror på rummets yta och hur hög luftfuktigheten är. 

Kan jag låta den stå på hela tiden? 

Ja, avfuktare kan oftast vara på hela tiden om det behövs. Det är bra att ha en modell med automatisk avstängning eller en hygrostat som reglerar fuktighetsnivån för att undvika överdriven användning vilket är energieffektivt. 

Vilka är vi?

Vi på Avfuktningsforum vill bidra med kunskap och inspiration till dig som strävar efter ett välfungerande och fräscht hem. Hos oss kan du läsa mer om förebyggande arbete och vad som är bra att tänka på om problem uppstår.